Дайджест міста

Вайн-бар UWines з українськими винами, магазином та крафтовими спеціалітетами

27.06.2025

25 червня відкрився вайн-бар Uwines з українськими винами та крафтовою їжею. Розповідає Сергій Клімов — власник, у минулому співвласник мережі Like a Local’s.

Розкажіть про себе

З 2014 року я розвиваю українські вина та роблю їх популярними. Організовую найбільший фестиваль українських вин Kyiv Food and Wine Festival. Автор книги «Нерозказана історія українського виноробства» (видавництво Ukraïner) та гри Uwines Амбасадори, власник Uwines медіа, ініціатор створення вина з київських вулиць «Kyiv Streets Wine», співзасновник Wines of Ukraine.

В ресторанному бізнесі я був з Like a Local’s із 2016-2022, тому наразі створення Uwines bar&shop можна вважати моїм поверненням у справу.

Про атмосферу — який вайб в Uwines?

Хочу створити вайб легкості та теплоти, наче приходиш до старого друга, якого можна слухати годинами. Дуже хочу, щоб в українського виноробства зʼявилося місце, де спільнота його шанувальників зможе знаходити для себе усі відповіді на запитання - яке вино обрати, як і на які виноробні поїхати, де отримати більше знань про українські вина, купити ті вина, які ніде не знайдеш та інші спеціалітети, які виробляють українські фермери.

Uwines - це в першу чергу про українське вино, звідти і абревіатура «Ukrainian wines». Заклад для українців, свідомість яких прокинулась та прийшло усвідомлення, що саме вони - рушійна сила цієї країни. Також він для іноземців, які далі нестимуть знання про Україну в світ.

Про меню: чим надихались та що стане візитівкою Uwines?

Я надихаюсь як українською культурою, так і культурами інших країн. Мені пощастило проїхатись від Балі до Burning man, тому я дивлюся на страви в меню з відкритим поглядом і готовий до експериментів. Я точно знаю, що в процесі в Uwines можна буде спробувати багато страв української кухні (яку я обожнюю) з новим баченням. Моя задача, щоб в меню було кілька знакових страв, куди люди будуть приходити виключно, щоб знову кайфанути від їх смаку.

Наразі ми запускаємось з більш простим меню, але дуже смачним, а впродовж кількох тижнів повноцінно запустимо основне. Я дуже вірю в команду, яка допомагає розвивати кухню (Ольга Харченко та Олена Ролдугіна, засновниці проекту «Поп-ап ресторан») і я бачу, як горять їх очі і киплять ідеї, а це найголовніше.

Також важливо відмітити, що у нас буде багато українського крафту - сири, мʼясо, бальзамік з Бессарабії, маринований виноград з Кам’янця-Подільського та багато іншого.

Інтер'єр: відповідав за дизайн простору, і які ідеї ви взяли за основу?

За дизайн простору відповідає Анна Бугера (Bugera Lab). Місце хотілося зробити атмосферним, в якому проглядався би перетин поколінь. Тут буде відчуватись історія і сучасність. Наприклад, на вході зліва вмонтована плитка з виноградом, яку мій друг підібрав в Херсонській області, на місці зруйнованої будівлі російським КАБом Інституту зрошуваного землеробства НААН України. Також я зібрав колекцію старих етикеток українських вин, надзвичайно цікавих, і хочу також доповнити їх етикетками нової хвилі українських виноробень і розмістити як арт об’єкт. Тут буде місце і українській лозі та багато чому ще.

Що ще ви хотіли б додати: наприклад, що треба обов'язково треба зробити у вашому закладі?

Три цікавих факти. По-перше, в приміщенні, де зараз знаходиться Uwines в свій час з’явилася друга піцерія в Києві (після Везувіо на Рейтарській, яка була першою) - Лола піца.

По-друге, в цьому ж місці був мій другий бар Like a Local’s на ЛТ, тому це ще одне моє повернення у старі місця. Правда зараз місця стало більше, і зʼявився другий зал.

По-третє, Uwines буде працювати також як магазин (у нас буде кілка полиць з вином на to go), де можна буде придбати по ціні рітейлу цікаві українські вина, книги та інші спеціалітети, то ж проходячи поруч просто must захопити пляшечку класного українського вина з собою, або з зібрати ідеальний подарунок з книги «Нерозказана історія українського виноробства» та унікальної пляшки вина.

Я люблю глибокі сенси, і мені важливо, щоб гості це відчували. Uwines - це більше, ніж про вино. Це про культуру, історію, традиції, памʼять.

Винні
Українськи вина з вайбом легкості та теплоти, для тих, хто цінує українське, але готовий трохи поексперементувати. З їжею від локальних виробників. Від Сергія Клімова (Like a Locals, Kyiv Food and Wine Festival).
18:00–22:00
Uwines InstagramUwines - меню