Якщо паста, то хвиляста — відкриття паста бару Хвиляста на Подолі
На Подолі відкрився новий паста-бар Хвиляста. Яскравий. Унікальний. Експериментальний. З шаленою енергією і любов’ю до кожної тарілки. Ми поспілкувались з хвилястою командою і дізнались чому вам обов’язково потрібно сюди завітати.
Розкажіть про власників
Хвиляста — це новий проєкт компанії Rest Emotion (Тітка Бела, Naperlage). В компанії два власники: Роман Пакеліані і Володимир Григорі, все свідоме життя вони працювали в ресторанній сфері. Основна заслуга відкриття Хвилястої лежить на керівному складі компанії, а саме: Мельник Олександр, який виріс з керуючого одним рестораном до СОО всієї групи ресторанів та Тетяна Мележик, яка виросла з SMM до директора з маркетингу та повністю розробила бренд і концепцію.
Концепція: що стоїть за назвою?
— Чому Хвиляста?
Бо якщо паста — то Хвиляста :)) А якщо чесно, то уся домашня фреш паста має грайливі хвилясті вигини, вода її змінює, формує, хвилює. Ми надихаємось цими змінами, тож назвали паста-бар на честь головної особливості пасти - хвилястості.
— Що символізує лого?
Це наш маскот — малюк Пенне. І він символізує усіх нас - любителів пасти, готових в будь-який момент занирнути у хвилі. Він завжди в напівкроці до стрибка в пасту, а круг йому треба, аби випадково не втонути у найкращій римській Карбонарі чи гострій Ндуя алла водка (паста пенне з соусом на основі горілки, вершків та томатної пасти).
Атмосфера: який вайб у Хвилястої?
Ми банда pasta lovers, наша головна місія: поставити тебе на першу паста-хвилю. Ми крутимо пасту, любимо вино, гарний посуд, Поділ та експеременти. Нам подобається настрій Amalfi Coast (узбережжя Італії): легкий, літній, справжній. Ми створюємо місце для паста вечірок, де можна не тільки зʼїсти Pasta Fresca, зліплену на твоїх очах, а ще й захопити пасту, соуси, бакалію та вино з собою, щоб влаштувати побачення чи pasta party з друзями вдома.
Кожен з нас — паста-інструктор, і ми всі разом зібрались, аби створити нову паста-культуру в Києві. Якщо дуже відверто, то ми трохи гіки щодо пасти - бо ліпимо щодня на відкритому паста-острові - і тільки свіжу, використовуючи італійську семолу, домашні жовтки і воду з конкретним ph.
— Чим Хвиляста паста відрізняється від інших?
При виробництві магазинної пасти додають лише борошно та воду. Коли ж роблять домашню, то окрім любові, додають ще й яйця. Ось такий виходить прикол, що у домашньої пасти є яйця :)) Саме тому вона має коротший термін зберігання, шовковисту текстуру та більш глибокий смак. А ще вона вбирає менше води при проварюванні — і більше соусу при готуванні, тому смаки виходять вдвічі насиченіші. Окрім того, її зробив не робот на великому заводі, а зліпили ручками тільки-но на паста-острові, спеціально для вас.
Основа нашої пасти завжди із семоли, жовтків та води. Саме цей баланс виявився найкращим після експериментів довжиною в півроку. Ми спробували більше 20 видів/комбінацій борошна. Інколи, для кольору додаємо шпинат/чорнила каракатиці чи інші природні барвники.
Меню: чим надихались та що стане візитівкою Хвилястої?
Над меню працювало одразу три шефи: шеф тітки Белли - Сергій Шпара, запрошений шеф Богдан Бочковський та італійські бабусі — Нонни.
Це наші подружки з Італії, ми чатимось у WhatsApp, знаємо всіх їх внуків та ділимось рецептами пасти - ми їм свої нові, а вони нам класичні сімейні (тож в меню будуть регулярно з’являютись пасти від бабусь, ми їх називаємо: Зліпили, як Нонна вчила.
Нам навіть довелось трохи вивчити італійську, бо з Ноннами — тільки так :) гордість хвилястої — рецепт равіолі із шпинатом, якому більше 100 років від Нонни Наталіни. Вона у свої 93 продовжує готувати для родини, а ще знімати відео та навіть має 3 млн підписників у ТікТок.
Інтер’єр: хто відповідав за дизайн простору і які ідеї ви взяли за основу?
За дизайн інтер’єру відповідає Віктор Чумак із Chumak Bureau. У дизайні хотіли передати південно-італійський настрій, навіяний Amalfi Coast. По суті - весь заклад це відкритий театр, де народжується паста.
Буде яскраво і дуже південно. Жартуємо, що ми прочитали Amalfi через Podil Coast, бо по суті весь Поділ це також узбережжя :)
Що треба обов’язково треба зробити у Хвилястій?
Для нас створення закладу — це про емоції. Тому ми попрацювали, щоб їх було багато.
- Ми любимо загравати, любимо фортуну, любимо італійські ігри. Саме тому - тарілки з пастою ми вирішили зробити незвичайними, а своєрідними знаками фортуни. 1 із 100 зачарована на пригощення: тірамісу, вино або повне закриття рахунку. Кожний гість перевіряє свою вдачу - чи пощастить отримати цю тарілку. Щоб дізнатись чи ти щасливчик - треба з’їсти усю пасту від першої хвильки до останнього вилизування тарілки.
- Ми любимо, коли в пасті бааагато соусів, тому потурбувались, аби нашим гостям було зручно. На усіх столах розміщені коробки PASTA SURFING KIT, а у коробках — резинки для волосся. Все для того, щоб наші гості могли прибрати волосся та цілковито насолодитись пастою, ниряючи у хвилі.
- По запиту гостя видаємо брендовані слюнявчики. Аби можна було чмакати та чмокати беззупинку, ми хочемо застрахувати їх рятувальними кругами - слюнявчиками :)
- Разом із розрахунком, ми пригощаємо усіх гостей м’ятними жуйками. Ми це підгледіли у італійців — Італійці дуже дбають про гігієну рота й дихання — це частина культури ввічливості, особливо після страв з часником, цибулею, анчоусами. Оскільки паста це насичена ароматна їжа — ми хочемо потурбуватись, аби наші гості могли спокійно продовжити свій активний день чи перфетто побачення.
І це далеко не все. Як ви зрозуміли, ми можемо говорити про пасту вічно. Але нащо говорити, якщо можна прийти та спробувати?